کاروانسرای شاه عباسی
کاروانسرای میبد در سال 1689 میلادی در شهر میبد یزد ساخته شده است. این یکی از 999 کاروانسرای ایران است که در دوره صفویه (1722-1715میلادی) ساخته شده و با چهار ایوان و به شکل مستطیل طراحی شده است. در دوره صفویان، به ویژه سلطنت شاه عباس کبیر، پادشاه پنجم و تأثیرگذار سلسله صفوی، این مکان یک کانون شلوغ برای بازرگانان، تجار و یا هر طبقه از مسافران از مسافتهای طولانی در زمانهای قدیم و گذر از جادهی ابریشم بود. برخی از تجار حتی میتوانستند کالاهای خود را در کاروانسراها تبلیغ و بفروشند. این هتلها و مسافرخانههای دوران باستان، از جاذبههای تفریحی کاملا سرگرمکننده برای گردشگران غربی است.
یک آبانبار (مخزن آب) در ورودی آن، یک یخچال در روبروی آن و یک چاپارخانه در کنار این کاروانسرا قرار دارد. قدمت آبانبار با توجه به کتیبه بالای آن، به تاریخ 1070 هجری شمسی برمیگردد. ساخت این ساختمانها کمک شایانی به زندگی در شرایط سخت کویر میکرده است. کاروانسرای شاه عباسی از نظر معماری، مکان و طراحی داخلی از اهمیت بالایی برخوردار است و از اجزای بسیاری به مانند گذرگاههای پوشیده شده، ایوانهای بیرونی، هشتی، اتاق حوضدار، حیاط مرکزی، ساباطها (کوچههای طاقدار)، مناطقی جهت آشپزی و استراحتخانه برای اسکان مسافران خسته تشکیل شده است. درگاه ورودی، در جنوب این مجموعه، توسط یک درب چوبی سنگین نگهبانی میشود. این درب حجیم چوبی سطح امنیتی بالایی را برای کاروانسرا فراهم میکرده است. این کاروانسرا در مجموع 100 اتاق دارد که 24 اتاق آن در اطراف یک حیاط مرکزی (حجره) ساخته شده است. اتاق ها به سیستمهای تهویه مطبوع در فصول گرم سال، و شومینه جهت گرم کردن اتاق در فصل سرد سال مجهز بوده است. سقفهای گنبدی شکل نیز به تهویه مناسب فضا کمک کرده است.
در مرکز حیاط، مسافران یک استخر هشت ضلعی (حوضخانه) پیدا میکنند. این استخر به لطف هدایت آب از قنات مجاورش همیشه پر از آب میشد. حوضخانه همچنین در فصول گرم سال به عنوان یک سرپناه خنک بوده است. در چهار گوشه حیاط، هشتی هشت ضلعی ساخته شده است که امکان دسترسی به اصطبلهای حیوانات (پشت دیوارهای شرقی و غربی) و انبار (پشت اتاقهای شمالی و جنوبی) و راه پله منتهی به پشت بام ساخته شده است. این حیاط دارای 24 اتاق است که امروزه از آنها به عنوان کارگاههای صنایع دستی یا فروشگاههای صنایع دستی استفاده میشود. برخی از قسمتهای کاروانسرا به یک رستوران سنتی تبدیل شده است. این کاروانسرا در سال 1979 میلادی به عنوان میراث ملی ثبت شد.