شاهچراغ



بقعه سید میراحمد فرزند امام موسی کاظم (ع) که به «شاهچراغ» معروف است ، آن حضرت در زمان خلافت مأمون عباسی در شیراز به درجه شهادت رسیده است. قبر این امامزاده در زمان سلطنت امیر عضدالدوله دیلمی کشف شده و بقعه ای بر آن ساخته است. بعدها اتابک ابو بکر بن سعد بن زنگی بقعه آنرا تعمیر کرده است و سر در جدید شاهچراغ در سال ۷۴۴ ملکه تاشی خاتون مادر شاه شیخ ابو اسحاق اینجو گنبدی بر آن ساخته است و مدرسه ای هم در کنار آن ایجاد کرده که اکنون اثری از آن مدرسه نیست.

این مدت بوسیله پادشاهان و حکام فارس تعمیرات و تزئینات و کاشی کاری ها و آئینه کاری هایی در آن صورت گرفته و لذا بر عظمت و شکوه بقعه و زیبائی و نفاست آن افزوده اند. بر روی دیوارهای حرم خطوط بسیاری مانند ،ثلث ،نسخ، نستعلیق با قلم های درشت و ریز و در نهایت زیبائی برروی کاشی یا کاغذ و یا آئینه نوشته شده که همه از گنبد و ایوان شاهچراغ شاهکارهای هنری است. در داخل حرم فضای مربعی است که پائین پای قبر قرار دارد و بالای آن گنبد ساخته شده که قریب ۱۵ متر ارتفاع دارد و در زمان سلطنت فتحعلی شاه قاجار آئینه کاری و مقرنس کاری شده است در ساقه گنبد سورة «الفتح» را باخط ثلث به قلم درشت از آئینه بریده و برروی زمینه آبی نصب کرده اند و همچنین آئینه کاریهای سر در و داخل حرم و بویژه مقرنس کاری هایی که با آئینه کرده اند از نظر صنعت و هنر آثار ارزشمندی است. سردرب ورودی به حرم کاملا آئینه کاری شده و در طاق آن با آئینه مقرنس کاری گردیده است. کف حرم و ازاره ها از سنگ مرمر پوشیده شده و تمام طاق ها و دیوارها آئینه کاری است و در سقف های آن با آئینه مقرنس کاری شده است از همه این ها مهمتر ضریح مطهر و درهای نقره آن است سه درب نقره آن هم که بوسیله قلمزنی گل و بته ها و خطوط برجسته ای روی آنها انداخته اند بی نظیر است.

ضریح امامزاده که در مغرب حرم قرار دارد قدری از صحن حرم بلندتر است. ضریح بلند و بزرگ آن از نقره ساخته شده و تماماً بوسیله قلمزنی از گل و بته وخطوط برجسته پوشیده شده است. نمونه خطوطی که در حرم شاهچراغ نوشته شده است

در سال ۱۲۴۳ ه. ق فتحعلی شاه قاجار ضریحی نقره ساخته و برروی قبر نصب شده. گنبد شاهچراغ بطوریکه از تواریخ استنباط میشود اولین گنبدی که بر روی حرم شاهچراغ ساخته شده در زمان سلطنت اتابک ابو بکر بن سعد بن زنگی بوسیله امیر مقرب الدین مسعود بن بدرالدین وزیر اتابک بوده است بعدها ملکه ناشی خاتون مادر شاه شیخ ابو اسحق گنبدی زیبا و عالی بر آن ساخته است. چون در اثر زلزله های سال ۱۲۳۹ و ۴ ١٢٦ و ۱۲٦٩ ه. ق . گنبد مزبور خراب شده بود حسین علی میرزا فروانروای فارس آن را تجدید بناکرد .مقرنس کاری و آئینه کاری حرم شاهچراغ نظر به اینکه در طول زمان شکافهایی در گنبد ایجاد گردید در سال ۱۳۰۶ شمسی از محل موقوفات تعمیر شد و بوسیله میله های آهن مهار گردید. چون سالهای نزدیک به 1349 خطر فرو ریختن گنبد محسوس گردید در دوران پهلوی گنبد مزبور برچیده شد و بجای آن گنبدی با اسکلت آهن ساخته گردید که روی آن را کاشی کاری کردند.

شاهچراغ
شاهچراغ
شاهچراغ
شاهچراغ
شاهچراغ
شاهچراغ