مسجد وکیل



مسجد وکیل که آن را جامع وکیل هم گویند در محلهٔ (درب شاهزاده) ومتصل به بازار وکیل بین بازار و حمام (وکیل) واقع است و وسعت زیادی را اشغال کرده.

در شمال بازار وکیل بازاری است بنام (بازار نو و مسجدی بنام مسجد حاج غنی که در دوره قاجاریه ساخته شده و باید جزء منضمات بازار وکیل محسوب شود است). صحن این مسجد ٦٠ مترطول و ٦٠ متر عرض دارد و تماماً با تخته سنگهای وسیع مفروش شده است پیشانی طاقها و دور طاق نماها و سردرب مجلل آن با کاشی های زیبا و خطوط بسیار عالی ثلث و نسخ مزین است و درب بزرگ و وسیع آن هم بی نظیر می باشد. در سمت شمال مسجد (رو به قبله طاق بلند و مهمی ساخته شده است که آن را طاق مروارید مسجد وکیل (طاق مروارید) گویند و (سوره یسبح الله مافی السموات والارض...) را با قلم درشت و خط ثلث عالی دور آن هلالی نوشته شده و تاریخ آن ۱۲۴۷ ذکر شده است. مساحت خود مسجد ۹۶۰۰ متر مربع و مساحت حیاط منجلاب ۷۰۰ ومساحت همبستان زمستانی ۵۰۰ متر مربع است.

در کمر کش این طاق کتیبه ایست که در پایان آن تاریخ ١٢٤٣ ذکر شده است و این دو تاریخ مربوط است بتعمیرات مسجد که بعدها صورت گرفته است. این طاق هشت طاق کوچک دیگر است هر طرف چهار (طاق در طرف مشرق ومغرب صحن مسجد ایوان باریکی است که جلو هریک ۱۱ طاق ضربی زده شده است. در سمت جنوب (پشت به قبله) نیز قرینه سمت روبه قبله یعنی در وسط طاق بلند و مرتفعی است و طرفین آن هر کدام چهار طاق کوچکتر است. در قسمت پشت به قبله، شبستان کاشیکاری و مقرنس کاری محراب مسجد وکیل وسیعی است به طول و عرض ۷۵ متر در ۳۶ متر) که در آن ۴۸ ستون سنگی مرتفع یکپارچه با خط ،مارپیچی مقف ضربی آنرا نگه می دارد و در وسط آن محراب کاشی کاری است و در پهلوی آن منبر ۱۴ پله ای واقع است که از سنگ مرمریکپارچه ساخته شده است (به تعداد چهارده معصوم در سمت مشرق مسجد نیز شبستان وسیع دیگری است).

در وسط صحن مسجد حوض طولانی است که لبه های آن از سنگ بزرگ تراشیده شده ساخته شده است. تاریخ پایان بنای مسجد وکیل سال ۱۱۸۷ ه.ق می باشد. اهمیت این مسجد علاوه بر وسعت آن در چند چیز است. اول - کاشیکاری های زیبای آن است که پیشانی کلیه طاقها و داخل طاق نماها و سر در بهای آن با کاشی های معرق و اسلیمی با نقش و نگارهایی زیبا مزین گردیده است در داخل طاق نماهای بزرگ شمالی ستون های بی نظیر مسجد وکیل و جنوبی و همچنین سر درب ،آن کتیبه هائی با خط ثلث عالى وسوره هایی از قرآن مجید بقلم درشت بر روی کاشی نوشته شده است ولی تمام این کاشی کاریها در زمان حیات کریمخان زند نصب نشده است بلکه در اثر زلزله ریخته و از بین رفته و از این رو در زمان سلطنت فتحعلی شاه (قاجار تکمیل شده است و به همین جهت در کتیبه طاق نمای شمالی و سر درب آن نام (فتحعلی شاه) ذکر شده است چنانکه در کتیبه های طاق نماها و سردرب، جائی سنه ۱۲۴۳ وجائی سال ۱۲۴۴ ذکر شده است سال) وفات کریمخان زند ۱۱۹۳ می باشد. مقداری از کاشیهای پیشانی طاقها در عرض این مدت افتاده بود و لذا در سال های نزدیک 1349 توسط اداره باستانشناسی فارس مرمت شده است. یکی از حجاری های زیبای ازاره مسجد وکیل دوم حجاریهای ستون های چهل و هشتگانه مرتفع و یکپارچه شبستان جنوبی آن است که بدون ذره ای اختلاف) مانند اینکه در کارخانه ای آنها را ریخته باشند) حجاری شده و شاهکار حجاری است و همچنین حجاری های ازاره های آن سوم منبر یکپارچه مرمر آن است که بی نظیر است کریمخان وکیل گفته است.

که اگر چنین منبری را از (طلا) ساخته بودم ارزان تر از این منبر مرمر تمام می شد. چهارم حوض وسیع آن است که سنگهای آن یکپارچه و بی نظیر است.

مسجد وکیل
مسجد وکیل
مسجد وکیل
مسجد وکیل
مسجد وکیل
مسجد وکیل
مسجد وکیل
مسجد وکیل
مسجد وکیل