تیمچه ملک التجار ( سرای ملک التجار )
در بازار قيصريه اصفهان و دروازه اشرف، تيمچه ملك قرار دارد. اين سرا از معدود بناهايي ست كه از دوران قاجار در محوطه نقش جهان اصفهان سرپا و بي گزند باقي مانده است. باني و سازنده اين سرا حاج ابراهيم ملك التجار، يكي از بزرگان و مردان مشهور قرن ۱۴ هجري قمري است. ايشان يكي از بزرگترين خيران وقت اصفهان بود.
تیمچه ملک التجار(تیمچه به معنی سرایی که دارای چند دکان است که تاجران در آن داد و ستد میکنند) یا سرای ملک التجار یکی از بخش های مهم بازار قیصریه اصفهان است. قدمت این سرا به دوره قاجار بر میگردد. در بازار قیصریه این تیمچه نگینی بر تمام سراهای این بازار است. در بازار قیصریه و دروازه اشرف واقع شده این بنا از معدود بناهایی ست که از دوران قاجار در محوطه نقش جهان اصفهان سر پا و بی آسیب باقی مانده است. سازنده این سرا حاج ابراهیم مالک التجار یکی از بزرگترین خیران وقت اصفهان بود و در قرن 14 هجری قمری بوده است.
ملک التجار برای زنده نگهداشتن آثار باستانی اصفهان در دوره ی ویرانگر ظل السلطان تلاش های بسیاری نمود.ملک التجار تصمیم به ساخت سرایی در بازار قدیمی قیصریه کرد. کاروانسرا،تیمچه و انگورستان از یادگاری هایی ایشان است.کاروانسرای ملک از سه بخش تیمچه ، سرا و بهاربند ملک تشکیل شده. کل تیمچه زیبای ملک از یه بخش تشکیل شده که در عین مجزا بودن به هم مرتبط هستند. این نوع معماری یکی شاهکارهای طراحی تیمچه ها و سراها بوده. نوع معماری و تزئینات بنا انتخاب شده و تمام عناصر زیبایی هنر معماری ایرانی را بکار گرفته تا بشود با خلق فضایی سه بعدی و عرفانی موجبات آرامش تجار را نیز فراهم آورد. مقرنس های کاشی یکی از بارزترین تزئینات است. نظم و تقارن در اشکال هندسی جِلو بصری بسیار زیبایی به این طاق گنبدی شکل داده است. با وجود این مقرنس ها تابش خورشید به درون تیمچه منظره ی زیبایی خلق کرده. از سر ستون های انتهای دیوارهای چهار طاق سرا مقرنس کاری ها شروع می شود و به شکل هنرمندانه ای پرسپکتیو (سه بعدی کرده یا عمق دادن) در آن رعایت شده و موجب مرتفع نشان دادن طاق سرا شده است. تیمچه از سه بخش تیمچه اصلی،تیمچه دوم (سرای ملک التجار) و بهاربند تشکیل شده که تیمچه اصلی سرپوشیده بوده و قابلیت اصلی آن این است که بین بازار بزرگ و تیمچه دوم هماهنگی ایجاد کند در این بخش همانگونه که توضیح دادیم سقفی گنبدی دارد و در این بخش حیاطی زیبا وجود دارد که آبنمایی زیبا با حوض هشت ضلعی پر از آب خودنمایی می کند.
تیمچه دوم یا سرای ملک التجار با شکوه و مجلل بوده و تفاوت آن با تیمچه اصلی در این است که مسقف نبوده و بهاربند را به تیمچه اصلی مرتبط می کند. این بخش با شکل مستطیلی مملو از ستون های زیبایی ست که با ترتیب و ریتمی خاص علاوه بر زیبایی، راهنمای مردم به سمت پلکان ورودی طبقه دوم است. بخش سوم (بهاربند) به حلقه و بخش انتهایی تیمچه ملک التجار می گفتند. کارکرد و وظیفه این بخش علاوه بر محیط باز، پارکینگ تاجران و مشتریان این تیمچه بوده