منارجنبان ( آرامگاه شیخ امیرعبدالله )
منارجنبان در اصفهان یکی از شگفتانگیزترین بناهای تاریخی و از محبوب ترین جاذبههای گردشگری اصفهان است. دلیل این همه محبوبیت هم، معماری خارقالعاده، شگفتانگیز و اسرارآمیز آن است.
یکی از آثار تاریخی اصفهان است. این بنا در سال 716 هجری قمری ساخته شده و عارفی به نام عمو عبدالله کارلادانی (از نامداران پارسی در سده هشتم هجری قمری) در آن به خاک سپرده شده و علت نام گذاری به آرامگاه شیخ امیر عبدالله همین است. کارلادان یکی از روستاهای معروف منطقه ماربین باستان بوده. در ایران برخی منارها قابلیت تکان خوردن دارند که به آن ها منارجنبان می گویند. از معروف ترین منارجنبان های ایران منارجنبان اصفهان و دیگری در اردکان (در بخش خرانق) یزد است.
تاریخ حک شده روی سنگ امیر عبدالله سال 716 هجری قمری را نشان می دهد که در دوره سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان مسلمان است. این ساختمان با کاشی های لاجوردی رنگ به شکل ستاره چهار پر و اشکال دیگری به شکل کثیر الضلاع فیروزه ای رنگ زینت یافته. این بنا به صورت یک بقعه و دو مناره است که بر روی مزار امیر عبدالله قرار گرفته. ارتفاع ایوان مقبره امیرعبدالله از سطح زمین بقعه 10 متر و ارتفاع هر یک از مناره ها 5/7 متر است. در این ایوان مزار امیر عبدالله قرار گرفته و رته صعود به بام و مناره ها نیز به وسیله درگاه کوچکی است که با پله های مارپیچ به بام مربوط می شود و چیزی که این باعث معروف شدن آن به نام منارجنبان شده تکان خوردن مناره ها است( یعنی با تکان خوردن یکی از مناره ها ، مناره ی دیگر تکان می خورد) .
ایوان منارجنبان یکی از آثار تک ایوانی دوران ایلخانی است که به سبک مغول ساخته شده ولی شکل مناره ها نشان می دهد که آن ها در اواخر دوره صفویه به ایوان اضافه شده اند. دلیل حرکت این بنا مدت هاست برای دانشمندان سوال بوده و هنوز هم هیچ دلیل منطقی برای آن یافت نشده. نکته جالب این است که منارجنبان های ساخته در دنیا در یک دوره زمانی سی ساله در دوره تیموریان ساخته شده اند. وجه تمایز منارجنبان با دیگر منارجنبان ها در این است که با حرکت یک مناره سایر قسمت های بنا نیز حرکت می کند.