تالاب گاو خونی در جنوب شرقی استان اصفهان و در شرق شهرستان ورزنه استان اصفهان قرار دارد که زاینده رود به آن می ریزد. تالاب گاوخونی یکی از تالاب های مشهور در جلگه ی مرتفع مرکزی ایران به شمار می آید. این تالاب حیاتی منطقه ای به وسعت 476 کیلومتر مربع را پوشانده و همچنین پناهگاهی برای پرندگان مهاجر بود .
چوگان از بازی های (ورزش های) کهن ایران ( نزدیک به 600 سال قبل از میلاد و در زمان هخامنشیان چوگان بازی می شده است) می باشد. این ورزش به دلیل رواج داشتن بین پادشاهان و بزرگان به بازی شاهان معروف است.
نام معمار سی و سه پل بر اساس پژوهش های جدید کشف شده است ! همانطور که می دانید هر بنایی یک پیمانکار، سرمایه گذار و یک معمار دارد. از الله وردی خان می توان به عنوان پیمانکار نام برد و نام معمار پل جمال الدین جابری می باشد.
نام اصفهان در دوران های مختلف تا اکنون به نام های آپادانا، آصف هان، اسباهان، اسبهان، اسپاتنا، اسپادنا، اسپاهان، آسپا، آسپدان، اسپدانه، اسپهان، اسفاهان، اسفهان، اصباهان، اصبهان، اصپدانه، اصفاهان، بسفهان و اصفهان تغییر پیدا کرده است. تاریخ نگاران بر این باورند که این منطقه در زمان پیش از اسلام به بخصوص در دوران ساسانیان محل گرد آمدن سپاهیان مناطق جنوب و جنوب غربی بوده به نام اسپهان (یعنی محل تجمع اسب ها) نام گرفته است و بعد از حمله اعراب به اصفهان تغییر پیدا کرده.
شهر اصفهان در سال 150 هجری قمری (دوران خلافت منصور عباسی) شکل گرفت و تا قبل از این تاریخ شهری به نام اصفهان موجود نداشته و فقط منطقه ای به نام اسپهان (محل تجمع اسب ها) بوده است که از شهرهای جی، قهه و ماربین و تعداد زیادی روستا تشکیل شده بود.
استان اصفهان در مرکز فلات ایران قرار گرفته و مساحتی بالغ بر 106786 کیلومترمربع دارد که حدود 6.25 درصد از مساحت کل ایران را به خود اختصاص داده. این استان ششمین استان پهناور و سومین استان پرجمعیت و البته رتبه اول شهرنشینی است. اصفهان از شمال با استان های مرکزی، قم و سمنان، از جنوب با استان های فارس و کهکیلویه و بویر احمد، از شرق با استان های یزد و خراسان جنوبی و از غرب نیز با استان های خوزستان، چهارمحال و بختیاری و لرستان همسایه است. براساس آمار آخرین تقسیمات اصفهان دارای 24 شهرستان، 51 بخش، 106 شهر و 131 دهستان است. استان اصفهان جمعیتی بالغ بر6.120.850 نفر دارد.
اصفهان استانی است که به دلیل آب و هوایی خشک و کوهستانی ، آب و هوای مختلفی در فصول سال دارد. اصفهان زمستان های بسیار سرد و تابستان های گرمی دارد. بهترین فصل سفر به اصفهان بهار و اوایل پاییز است که هوای مطلوبی برای سیر و سیاحت دارد.
از اصفهان 6 اثر تاریخی ثبت در یونسکو شده اند. و در سال 2006 به دلیل وجود معماری زیبای اسلامی و مسجدها و مناره های ی منحصر به فرد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شده است. در سال 1394 اصفهان به همراه رشت به عنوان نخستین شهرهای ایران به شبکه شهرهای خلاق جهانی (شهری که از نوآوری و توانمندی های شهروندان در توسعه پایدار شهری استفاده می کند) زیر نظر یونسکو پیوست.اصفهان یکی بالاترین رتبه های سرانه فضای سبز در کشور را داردو قوچ و میش از نماد های جانوری این استان هستند.
در اصفهان تنوع غذاهای محلی زیادی وجود دارد . می توان از مهم ترین و شاخص ترین آن ها به بریانی (بریونی) اشاره کرد. بریانی از گوشت چرخ گوسفند که آب پز شده و سپس سرخ شده تهیه می شود. گوشت بریانی بعد از سرخ شدن همراه دارچین و نعنا در کفگیرهای مخصوص ریخته شده و روی آتش پخته می شود. بریانی اصفهان همراه با جگر سفید (شش) چرخ شده و پخته شده در نان سنگک به همراه آب گوشت سرو می شود. از دیگر غذاهای اصفهان می توان یخمه ترش را نام برد که یکی از قدیمی ترین غذاهای اصفهان به شمار می آید و در تهیه آن از برنج، آلو، گوشت گوسفندی، شکر یا شیره خرما، برگه زردآلو(قیصی)، زردچوبه، به و آب استفاده شده است. از دسرهای معروف و پر طرفدار اصفهان هم می توان به خورشت ماست و باقلوا یا گوش فیل با دوغ اشاره کرد. دسر خورشت ماست از تخم مرغ، ماست چکیده، مرغ، زعفران، زرشک، زردچوبه و شکر درست شده است. باقلوا یا گوش فیل با دوغ در عین حالی که دو طعم مختلف ترش و شیرین دارند ولی در کنار هم مزه ی جالب و دلپذیری را می دهند. اگر به اصفهان سفر کردید حتما باقلوا یا گوش فیل با دوغ را امتحان کنید.